Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Witam
Chciałem przypomnieć o tym że zima coraz bliżej i jak ktoś jeszcze nie założył regulatorów na grzejniki w mieszkaniu to warto już to zrobić - samemu lub z pomocą Pana Technicznego.
Pozdrawiam
Łukasz
Pan Techniczny? Jest taka możliwość? Pokrętła na grzejnikach mam, ale czasem inne problemy wyskakują.
Mamy pana technicznego na osiedlu który dba o ogół funkcjonowania osiedla.
Grzeją może u was kaloryfery? Bo u mnie zimne
Grzeją wybiórczo. Dziś o 5 rano były zimne, chyba w [południe ciepłe, teraz są letnie. Kiepsko, skoro nie ja decyduję, kiedy i jak maja grzać.
witam ja mieszkam nw 8 klatce i już dzwoniłam do zarządcy. podobno ma przyjechać
To nie dobrze. Bo czy ciepła, gorącą woda płynie czy lodowata to i tak za 1,2 GJ płacić trzeba.. Wiec albo grzeją stalą temperatura albo nie.. Tak samo ciągle nawala ciepła woda w kranie.. To jakaś porażka..
W klatce 2 też problem z ciepłą wodą w grzejnikach - raz jest a za chwile są zimne...
Powinni nam zrobić zwrot kosztów bo liczniki nabijają a w grzejnikach płynie zimna woda...
Zapytałam dziś mailem, czy będę rabaty w kosztach zużycia wody ciepłej i ogrzewania. Ciekawe, czy i co odpiszą.
Być może to dla niektórych oczywiste, ale żeby mieć ciepłe kaloryfery to trzeba otworzyć ogrzewanie do mieszkania ten pierwszy raz. W tym celu należy otworzyć zawory w szafie z licznikami (w sumie są trzy). No i wskazane będzie odpowietrzenie kaloryferów. Odpowietrzając ostatnio grzejniki, stałem przy jednym ok. 15 min. i czekałem aż wyleci z niego powietrze. Sądzę, że niezbędne będzie także skontaktowanie się z administracją, żeby ktoś uzupełnił wodę w obiegu.
Ja mam odpowietrzone grzejniki a mimo to jak grzeją to słabo a za chwile sie wyłaczają. Myślę ze w weeknd nikt nic nie robił z tym ogrzewaniem. Pamietam ze w zeszłym roku tez był kłopot aby wczesniej zaczeli grzać ze wzgledu na pogodę i niskie temperatury. Spróbuje dziś ponaciskac w odpowiednie miejsca
Sprawę tę reguluje:
Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji
z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
"...§ 39. 1. Instalacja i urządzenia centralnego ogrzewania w okresie ich użytkowania powinny być utrzymywane w stanie technicznym zapewniającym we wszystkich ogrzewanych pomieszczeniach właściwe temperatury określone Polską Normą.
2. W przypadku gdy instalacja i urządzenia nie spełniają warunku, o którym mowa w ust. 1, należy określić przyczyny zakłóceń oraz podjąć działania usprawniające ich funkcjonowanie..."
Polska Norma określa, że w pokojach, kuchniach, przedpokojach temp. powinna wynosić 20 stopni natomiast w łazienkach 24 stopnie.
Zgodnie z Art. 61. Ustawy-prawo budowlane to właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany za jego właściwe utrzymanie.
To my mamy wolny wybór regulacji temperatury
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2016-10-10 11:28:00)
natomiast w łazienkach 24 stopnie.
Zgodnie z Art. 61. Ustawy-prawo budowlane to właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany za jego właściwe utrzymanie.
To jest ciekawe Sprawdzę to bo mieszkając na parterze i mając płytki na podłodze raczej tych 24 stopni nie będzie
szczególnie że garaż jest nieogrzewany.
Otrzymałam dziś odpowiedzi:
2.
"postaram się zmienić ustawienia krzywej grzewczej kotłowni aby zapewnić Państwu komfort ciepła.
w przypadku wątpliwości pozostaję do dyspozycji.
Tomasz Lipiec
1.
Ogrzewanie,
Za ogrzewanie właściciel lokalu nie płaci, jeśli go nie zużywa, liczniki liczą ciepło zużyte w lokalu. Kontrola serwisowa kotłowni przewidziana jest na ostatni tydzień października pierwszy tydzień listopada. Kotły zostaną oczyszczone i wyregulowane aby spełnić Państwa oczekiwania.
Zaliczki pobierane na centralne ogrzewanie zostaną rozliczone na dzień 31 grudnia 2016 roku.
W przypadku zaniku ciepłej wody lub ogrzewania uprzejmie proszę o pilny telefon abym mógł podjąć działania zaradcze. Czy w tej chwili nie ma ciepłej wody oraz ciepłych kaloryferów?
Serdecznie pozdrawiam. Tomasz Lipiec 603 072 593"
Pytałam też o koszty:
Odpowiedź:
"ciepłomierz mierzy różnicę energii cieplnej dostarczanej do lokalu, licząc ciepło na wejściu do lokalu i na wyjściu z lokalu. Jeżeli nośnik ciepła jakim jest woda w zamkniętym układzie grzewczym nie przenosi ciepła, czyli jest zimny to ciepłomierz nie liczy zużycia centralnego ogrzewania ponieważ nie ma różnicy na wejściu i wyjściu."
Ja mam teraz kaloryfery zimne!! A Państwo?
ciepłe były może 2-3 razy
U mnie w mieszkaniu jest mega zimno. Wczwzoraj wieczorem grzali, dzis caly wieczor chodzimy poubierani jak eskimosy. To niedopuszczalne, zwazywszniy ze mamy male dziecko i zero komfortu!!! Jestem dzis na to potwornie wkurzona
Kaloryfery są ciepłe nie gorące.. Zastanawiam się po co te termostaty skoro nie ma czym regulować. Całodzienne grzanie przyniosło. 18,7 stopnia w łazience poprostu bajka strach się kąpać ..
Ostatnio edytowany przez Piotrek (2016-10-10 22:16:16)
Jak by pani Małgosia mogła zadzwonic w naszym imieniu że na osiedlu jest zimno i grzejniki nie grzeją był bym wdzięczny.
Pozdrawiam
Witam wszystkich,
jak widać sytuacja z ogrzewaniem nie poprawia się a nawet powiedziałbym ze jest gorzej. Z tego co mówią prognozy pogody niedługo w nocy temperatura spadnie ponizej zera. Proponuje abyśmy wszyscy po pierwsze wysłali maila ze zgłoszeniem awarii na tl@qualityhouse.com.pl lub do niego zadzwonili zeby zobaczył ze dotyczy to wszystkich. Myślę ze też jednak trzeba uderzyć gdzieś wyżej. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w to że te kotły grzewcze nie sa na gwarancji i że nie można wezwać pilnie serwisu. Wszystko to pewnie kwestia kasy, której wspólnota zapewne nie chce wydawać. Macie może jeszcze jakieś pomysły aby skutecznie zamknąc sprawę?
Jak by pani Małgosia mogła zadzwonic w naszym imieniu że na osiedlu jest zimno i grzejniki nie grzeją był bym wdzięczny.
Pozdrawiam
Panie Łukaszu,
przepraszam, nie zadzwoniłam zapakowałam się w barchany, kocyki i zanurzyłam w lekturze. lecz wcześniej donosiłam mailowo Panu Lipcowi o braku ciepła.
Wiadomość dodana po 01 min 10 s:
Tak, dzwońmy wszyscy. Sygnały powinny być z całego osiedla, z różnych klatek i korytarzy
U mnie już wczoraj wszystko normalnie grzało
Klatka numer 1
Czy grzało na tyle by można było przykręcić kaloryfery?
Ja mam elektroniczne głowice termostatyczne na kaloryferach, ustawiam temperature na 21 stopni C i nie musze już sterować. Tylko w łazience mam normalną
Grzejniki były gorące wiec podejrzewam ze jakbym ustawił wyższa temepraturę to było by za gorąco
Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002
§ 134
1. Instalacje i urządzenia do ogrzewania budynku powinny mieć szczytową moc cieplną określoną zgodnie z Polskimi Normami dotyczącymi obliczania zapotrzebowania na ciepło pomieszczeń, a także obliczania oporu cieplnego i współczynnika przenikania ciepła przegród budowlanych.
2. Do obliczania szczytowej mocy cieplnej należy przyjmować temperatury obliczeniowe zewnętrzne zgodnie z Polską Normą dotyczącą obliczeniowych temperatur zewnętrznych, a temperatury obliczeniowe ogrzewanych pomieszczeń - zgodnie z poniższą tabelą:
W nowszych budynkach gdzie zastosowano tzw. instalacje niskotemperaturowe te parametry powinny wyglądać tak:
75/65/20 0C (bywają też niższe pierwsze dwa parametry w zależności od typu instalacji)
75/65/20 oznacza, że woda wpływająca do grzejnika powinna mieć temperaturę 75 stopni, po wyjściu z niego 65 stopni a temperatura w pomieszczeniu to 20 stopni.
A w obiegu jest teraz ok 47- 48 oC
§ 120
2. Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55 °C i nie wyższej niż 60 °C
A jest ok 46.
Wysłałem maila Quality House co dalej czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam
Witam,
Czy u Panstwa jest chlodno w mieszkaniach czy tylko ja tam mam?
Na zimno nie narzekam, chociaż preferuję chłodniejsze klimaty. Kaloryfery mam w każdym razie ciepłe (głowica ustawiona na 3).